PODNEBNI SPREMEMBE IN OKOLJSKI IZZIVI

Podnebne spremembe našega planeta so iz dneva v dan bolj očitne. Čeprav se je podnebje spreminjalo tudi v zemljini preteklosti, ne moremo mimo ugotovitev znanstvenikov, da je možen vzrok  klimatskih sprememb povečana stopnja ogljikovega dioksida. Tokrat posredi torej ni samo narava, temveč tudi človeški faktor. In tokrat se bodo morali ljudje – in ne zgolj dinozavri – soočiti s posledicami, ki jih je prineslo prekomerno izkoriščanje narave.  

Podnebne spremembe

Izmenjajoča se obdobja toplega in hladnega vremena segajo nazaj skozi vso zgodovino našega planeta. Preden so se začele zadnje ledene dobe pred 3,25 milijona let, je bilo 250 milijonov let neprekinjeno topleje kot sedaj. Pred tem dolgim obdobjem pa je bilo 100 milijonov let zmrzali. Za tokratne podnebne spremembe znansteniki kljub omenjeni zgodovini podnebnih sprememb na Zemlji pripisujejo povečani stopnji ogljikovega dioksida.

Podnebne grožnje

Znanstveniki ugotavljajo, da koncetracija ogljikove dioksida vsako leto bolj narašča zaradi globalnega transporta, energetike, prevelike potrošnje, kmetijstva in podobno. Svoje pa prispeva tudi obsežno krčenje gozdov s odstranjevanjem drevja, ki bi sicer ogljikov dioksid vsrkalo vase.

Napovedi za prihodnost

Zemlja se v primerjavi s preteklim stoletjem v povprečju postopoma segreva. Množijo se dokazi, da so vzrok temu velike količine plinov, ki povzročajo učinek tople grede, ki izolira Zemljo in prepreči toploti, da bi uhajala iz nje, zaradi česar se dviga temperatura njenega površja.  Če bodo količine teh plinov naraščale v sedanjem obsegu, se bodo temperature bržkone še naprej dvigale, to pa lahko povzroči dramatične spremembe vremena. Ugotovitve strokovnjakov kažejo, da se bo v prihodnosti temperatura dvignila za približno dve stopinji. Podatki pa že zdaj kažejo, da se je v Sloveniji temperatura že v zadnjih 30-ih letih dvignila za pol drugo Celzijevo stopinjo.

Kako se soočiti s posledicami?

Podnebne spremembe lahko močno ogrozijo kakovost našega življenja, zato je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo vseh možnih scenarijev za prihodnje podnebje. Miselnost politikov in gospodarstvenikov ni usmerjena v okoljske izzive in blaženje podnebnih sprememb, zato lahko predvidevamo, da se bodo emisije toplogrednih plinov še povečale. Prav zaradi tega je pomembno, da se vsak posameznik zaveda, da lahko tako na zmanjšanje emisij toplogrednih plinov kot na svoje zdravje in kakovost bivanja, vpliva s spremembo svojega življenjskega sloga. Veliko lahko npr. naredimo že z zmanjševanjem količin odpadkov v gospodinjstvu, s ponovno uporabo in reciklažo. O tem, kako lahko vplivamo na zmanjšanje obremenjenosti okolja in svojega srca s prehrano, pa si lahko preberete v naslednjih prispevkih na to temo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *