TEST SAMOSPOŠTOVANJA

Zadovoljstvo z življenjem je pri posamezniku odvisno od ravni samospoštovanja. Vabimo vas, da s hitrim in kratkim testom preverite raven svojega samospoštovanja. Test vam bo pomagal pri samorefleksiji, ugotovili boste, kje ste in kam še lahko pridete.

Pred vami je test samospoštovanja. Spodaj imate zapisanih 18 trditev. Za vsako trditev izberite enega od naslednjih odgovorov: 1-NIKOLI, 2-REDKO, 3-VČASIH, 4-OBIČAJNO, 5-VEDNO.

Število zraven točk predstavlja, koliko je posamezen odgovor vreden (če npr. na trditev odgovorite z nikoli, je odgovor vreden eno točko). Predlagan vam, da si odgovore pišete na kos papirja. Na koncu točke seštejete in spodaj preverite rezultate.

 1. Svoja mnenja, stališča, čustva in potrebe izražam odkrito in brez občutkov krivde.
 2. Ni me strah zavrnitve drugih ljudi.
 3. Kadar sprejemam odločitev, ki je pomembna zgolj za mene (npr. sprememba delovnega mesta), se posvetujem z drugimi ljudmi, vendar se na koncu odločim na podlagi lastne želje.
 4. Počutim se cenjeno, želeno in potrebovano.
 5. Svoje napake si vedno odpustim.
 6. Zadovoljen/zadovoljna sem s seboj. Všeč sem si takšen/takšna, kot sem.
 7. Brez težav izražam tako pozitivna kot negativna čustva.
 8. Kadar potrebujem pomoč, brez težav prosim za njo.
 9. Pokvarjeno ali neustrezno živilo oz. predmet nesem nazaj v trgovino.
 10. Ne obremenjujem se s tem, kaj drugi govorijo ali si mislijo o meni.
 11. Kadar sem nezadovoljen/nezadovoljna s pomembnim področjem svojega življenja, se lotim iskanja ustreznih rešitev in sprememb.
 12. Med pogovorom brez težav vzdržujem očesni kontakt s sogovornikom.
 13. Ko mi kdo pove kritiko, poslušam, vendar se ne počutim užaljene/ga.
 14. Rad/a imam nove izzive in spremembe.
 15. Brez težav se lahko pohvalim in naštejem nekaj svojih pozitivnih lastnosti.
 16. Zlahka spoznavam nove ljudi.
 17. Na splošno sem prepričan/a v svoje sposobnosti.
 18. Zadovoljen/zadovoljna sem s svojim telesnim izgledom.

Rezultati testa

Kaj število točk pove o vašem samospoštovanju? Kako visoko je vaše samospoštovanje?

0-18 točk: ČAS JE ZA SPREMEMBO

Vaše samospoštovanja je na zelo nizki ravni, kar negativno vpliva na vsa področja vašega življenja. Dobra novica za vas je, da lahko svoje samospoštovanje z delom na sebi uspešno dvignete. Nihče namreč ni obsojen na isto raven samospoštovanja, ki jo je pridobil v otroštvu. Sprejmite odgovornost za sebe in za svojo prihodnost

19-36 točk: TEŽAVE S SAMOSPOŠTOVANJEM

Nizko samospoštovanje vas omejuje v vsakdanjem življenju. Velikokrat mislite, da so drugi več vredni od vas. Zaradi pomanjkanja samozavesti ste preveč odvisni od mnenj in potrditev drugih. Svoje potrebe prezirate, ker vam je bolj pomembno, da ugajate drugim kot da ste zvesti sami sebi.

37-54 točk: NA SREDINI POTI

Imate dobre dneve, ko mislite, da vse teče, tako kot bi moralo, ter dneve, ko pred vsem, kar delate in ste, postavljate vprašaj. Strah vas je kritik in mnenj drugih ljudi. Vse se bo postavilo na svoje mesto le, če boste delali na zaupanje vase in v svoje sposobnosti.

55-72 točk: NA PRAVI POTI

Vaše samospoštovanje ni slabo, vendar ga še vedno lahko izboljšate. S svojo vero v sebe ste na pravi poti, ki lahko vodi še v izboljšanje vašega samospoštovanja.

73-90 točk: VISOKA RAVEN SAMOSPOŠTOVANJA

Čestitamo. Imate visoko raven samospoštovanja. Sami veste, da ste dobra oseba. Ne potrebujete drugega, da vam to pove. Ne bojite se sprememb, tveganj in izzivov, saj v napakah vidite priložnost za učenje. Kar tako naprej!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *