UŽIVAJMO SEZONSKO, SVEŽO, SLOVENSKO in INTEGRIRANO ZELENJAVO

Ali ste vedeli, da skoraj 50 % analiziranih vzorcev zelenjave v Sloveniji vsebuje ostanke pesticidov, mnogi vsebujejo celo več različnih pesticidov? Pogosto se niti ne zavedamo, kakšna hrana pristane na naših krožnikih. Zaradi tega za zagotavljanje zdrave prehrane danes ne zadošča, da uvrščamo na jedilnik dosti zelenjave. Pomembno je, da izbiramo živila in zelenjavo višje kakovosti, iz integrirane in ekološke pridelave.

Ali ste vedeli, da skoraj 50 % analiziranih vzorcev zelenjave v Sloveniji vsebuje ostanke pesticidov, mnogi vsebujejo celo več različnih pesticidov? Pogosto se niti ne zavedamo, kakšna hrana pristane na naših krožnikih. Zaradi tega za zagotavljanje zdrave prehrane danes ne zadošča, da uvrščamo na jedilnik dosti zelenjave. Pomembno je, da izbiramo živila in zelenjavo višje kakovosti, iz integrirane in ekološke pridelave.

Z vsakodnevnim vključevanjem sveže, kakovostne in integrirane zelenjave v našo prehrano bomo bolje zaščitili naš organizem, mu pomagali pri obnavljanju celic in poskrbeli za zdravje.

Na prehranski piramidi ima zelenjava posebno mesto, saj je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, s katerimi nam pomaga krepiti našo odpornost. Je tudi bogat vir vlaknin, ki so nujno potrebne za zdrav prebavni trakt. Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da bi naj dnevno zaužili vsaj 250 do 450 gramov zelenjave. 

Največ vitaminov in mineralov pa vsebuje prav sveža integrirana zelenjava, ki jo poberemo z vrta in takoj pripravimo za uživanje. Takoj po tem, ko smo jo pobrali na vrtu ali na njivi, začne hitro izgubljati vitamine in minerale. Med predelavo pa jih izgubi še več. Lahko si predstavljamo, kako siromašna s hranilnimi snovmi je zelenjava na prodajnih policah, ki je pripotovala od daleč, in ki ni pridelana v letnem času primernem zanjo (npr. paradižnik ali paprika v zimskih mesecih).

Ker večinoma nimamo možnosti, da bi si pridelali zelenjavo na svojem vrtu, kupujmo sezonsko in lokalno integrirano pridelano zelenjavo, saj je ta najbolj sveža in zato bolje ohrani svoje hranilne vrednosti.

Integrirana zelenjava pridelana v slovenski zemlji je bolj sveža in je lahko na slovenskih prodajnih policah v manj kot 24 urah. Transportna pot od njive do prodajnih polic je krajša, zaradi česar je zelenjava sveža, vsebuje več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, hkrati pa je tudi bolj polnega okusa. Sveža integrirana zelenjava pridelana v slovenski zemlji ima številne prednosti pred uvoženo, saj je zaradi dolgih transportnih poti uvožena zelenjava zelo osiromašena vitaminov, hkrati pa je tudi dodatno obdelana s kemijskimi pripravki, zaradi česar je bolj obstojna, a tudi manj kakovostna. Znano je, da obstaja za vsako vrsto zelenjave pravi letni čas, ko je sveža in prehransko najbolj bogata. In prav slovenski pridelovalci zelenjave pridelujejo sezonsko zelenjavo in s tem zagotavljajo slovenskim potrošnikom integrirano zelenjavo višje prehranske vrednosti. 

Kljub tem prednostim pa je stanje v Sloveniji porazno. Stopnja samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji je zelo nizka. V letu 2009 je znašala le slabih 38 %. Pridelava večine zelenjadnic v Sloveniji upada, nasprotno pa se uvoz strmo povečuje. Po drugi strani pa se uporaba zelenjave na prebivalca v zadnjih letih povečuje, danes le ta znaša 102 kilograma.

Pri nakupu zelenjave je pomembno tudi, kakšno zelenjavo izbiramo. Posegajmo raje po zelenjavi višje kakovosti, iz integrirane in ekološke pridelave! Integrirana zelenjava je za kupca zagotovilo, da je poleg lepega videza ta zelenjava tudi kakovostna. Glavna skrb pri integrirani pridelavi hrane je posvečena obravnavanju kmetije kot celote in uravnoteženemu kroženju snovi, obvezno je gnojenje na podlagi analize tal in potreb rastlin, ohranjanju in dvigovanju rodovitnosti tal, kolobarjenju, izboru odpornih sort in izboru okolju prijaznih načinov pridelave. Hkrati je v integrirani pridelavi prepovedana uporaba gensko spremenjenih organizmov. Integrirana pridelava poteka ves čas pod nadzorom neodvisnih organizacij. Ta znak je zagotovilo, da je bila zelenjava pridelana v skladu s Pravilniki in Tehnološkimi navodili za integrirano pridelavo in je zanj organizacija za kontrolo in certificiranje izdala certifikat ter redno izvaja kontrolo.Upoštevajmo nekaj nasvetov za pripravo zelenjave

  • S kuhanjem, zamrzovanjem, shranjevanjem in pripravo zelenjave lahko izgubljamo precej vitaminov. S shranjevanjem in kuhanjem se izgubljajo predvsem vitamini B in C ter bioflavonoidi. Da bi  zagotovili našemu telesu več vitaminov, uživajmo čim bolj presno, svežo in sezonsko zelenjavo pridelano v Sloveniji, saj zelenjava z vsakim dnem transporta in na prodajni polici izgublja dragocene vitamine.
  • Prav tako namakajmo zelenjavo v vodi čim krajši čas, saj pretirano namakanje odplavi vodotopne vitamine.
  • Pri sveži zelenjavi namenjeni za shranjevanje je priporočljivo zelenjavo čim prej shraniti na hladen in temen prostor, da preprečimo izgubo hranilnih snovi in vitaminov.
  • Da bi ohranili zadostno količino hranilnih snovi v zelenjavi, jo kuhajmo na pari in čim krajši čas.
  • Eden od razlogov za izgubo vitaminov pri kuhanju so tudi prevelike količine maščobe. Če pražimo zelenjavo, uporabljajmo čim manj maščobe in jo pražimo čim krajši čas. Prav tako ne cvrimo zelenjave, saj se pri tem izgubljajo betakaroten, vitamin E in K. 

Le s premišljeno izbiro živil, ki jih zaužijemo vsak dan, lahko dosežemo ustrezne pogoje za zdrav način življenja. Kakšna bo naša prehrana, je odvisno od nas samih. Prizadevajmo si za zdrav način življenja z izbrano zelenjavo višje kakovosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *