VSAKO ZDRAVILO JE TUDI STRUP

Dolga vrsta pri zdravniku. Dolga vrsta v lekarni. Tabletka za glavobol, tabletka ob prehladu, morda celo vsak dan… Ker z zdravili ne ozdravimo vzrokov temveč zgolj posledice, se “nedolžne” težave z zdravjem spremenijo v bolezen. In tako stopimo v začarani krog bolezni in zdravil. Pomislite: vam je  potrebno “čakati” na svoje zdravje ali lahko za svoje zdravje sami prevzamete odgovornost? Boste še naprej dovolili, da zdravstvo in farmacija služi na vaši naivnosti, trpljenju in bolečinah?

Kdaj in kako nam telo sporoči, da nekaj ne deluje dobro?

Že veliko prej, preden bolezen izbruhne na dan, nam naše telo pogosto na subtilne načine sporoča, da nam nekaj primanjkuje ali da telo preveč obremenjujemo. Naše telo nam z nadležnimi majhnimi nevšečnostmi in neprijetnostmi, ki jih jemljemo za samoumevne, sporoča, da nekaj ne deluje tako, kot bi moralo. Pogosto sem sploh ne zavedamo, da je glavni vzrok vseh naših majhnih nevšečnosti, ki lahko prerastejo v resnejše v tem, kaj vsakodnevno zaužijemo (hrana, pijača, zrak, razvade…).

Z zdravili zdravimo posledice, ne vzroka

Svoje zdravje začnemo najbolj ogrožati, kadar začnemo “majhne” nevšečnosti kot so npr. težave s prebavo, pomanjkanjem energije, prehladom, glavobolom itd., v dobri veri, da ravnamo prav, ker nam tako predpiše zdravnik ali priporoča farmacevt, zdraviti z zdravilom. Ker je vsako zdravilo tudi strup, ima le-to tudi različne stranske učinke. S tem, ko hočemo rešiti eno težavo, si nakopljemo drugo. Namesto, da bi zdravili vzrok, zdravimo posledice. Z leti in desetletji takšnega ravnanja pa imamo vedno večje težave s fizičnim in duševnim počutjem. Ko smo še mladi, naše telo zlahka kljubuje nepravilnemu življenjskemu slogu. Toda starejši kot postajamo, težje nam naše telo dovoljuje grehe. In tudi to, da leta s seboj prinašajo določene nevšečnosti in bolezni, smo prav tako kot drobne nevšečnosti, sprejeli kot nekaj samoumevnega. Dejansko v današnjem svetu zelo malo ljudi umre za naravne smrti. Večina jih umre zaradi bolezni in so zadnja leta ali celo desetletja odvisni od koktajla zdravil, ki jim redno pripisuje njihov zdravnik. Pomislite, si tudi vi želite takšno starost?

Poučna zgodba

Zdravniki in farmacevti med vami zelo dobro vedo, kaj je vrtiljak zdravil. To je vrtiljak, na katerem se ni preveč priporočljvo znajti, kajti ko si enkrat na njem, je sila težko izstopiti … In čim starejši smo, tem bolj postaja ta vrtiljak nevaren. In pogost.

Vzemimo na primer Janeza. Janez je dokaj zdrav 50-letnik, ki nima posebnih zdravstvenih težav. Na sistematskem zdravniškem pregledu pove zdravniku, da mu včasih malce ponagaja prebava … in zdravnik mu napiše recept za zdravilo famotidin, ki »pomaga« proti slabi prebavi.

Na videz povsem nedolžno zdravilo. Toda Janez žal ne ve, da famotidin povzroča bolečine v sklepih. Slednje postajajo vedno hujše in vse bolj moteče, zato začne Janez jemati paracetamol, da si bolečine olajša. Tudi paracetamol se mu zdi docela nenevaren, saj je na voljo brez recepta.

Še vedno pa se počuti slabo oziroma se zdaj počuti še slabše. Postane depresiven, kar je prav tako stranski učinek famotidina. Toda Janez tega ne ve. Prav tako je stranski učinek famotidina to, da mu nenadoma začnejo rasti prsi, težave pa ima tudi s potenco. To dvoje njegove depresije zagotovo ne olajša. Janez, ki je z razpoloženjem vse bolj na psu, prebere, kako zelo zdravo naj bi bilo rdeče vino. Zato vsak dan pri večerji zvrne kakšen kozarček, včasih pa še pri kosilu. Zakaj bi si vino omejeval, če je pa zdravo? Pa še razpoloženje mu popravi.

Vendar pa se Janez ne zaveda, da paracetamol v kombinaciji z alkoholom lahko hudo poškoduje jetra. Poleg tega so njegova jetra močno obremenjena že zaradi prvega zdravila, famotidina, tako da se te poškodbe kaj hitro spreminjajo v kronične. Jetra so sicer organ, ki se izjemno hitro obnavlja in je v nekaj tednih že popolnoma regeneriran. Vendar tudi jetra ne zmorejo delati čudežev, če morajo nenehno razgrajevati tuje sintetične snovi in alkohol. Zato jetra (ki opravljajo v telesu nad 400 funkcij) v tem stanju nenehnega stresa kmalu omagajo in prenehajo učinkovito izvajati detoksifikacijo organizma. Posledice so takojšnje in uničujoče, zlasti za imunski sistem. Janezovo telo, ki ne zmore več presnavljati strupov, postane nemočna tarča raznih okužb.

Zato mu zdravnik predpiše antibiotike. Antibiotiki zadajo Janezu najhujši udarec od vseh, saj mu dokončno sesujejo že tako načeti imunski sistem. Obenem poškodujejo tudi njegova prebavila ter omogočijo razrast kandide. Zdaj ima Janez žal tudi že kronično vnetje sinusov; zanj mu zdravnik predpiše zdravilo proti alergijam-antihistaminik, katerega neželeni stranski učinek pa je, da Janez kmalu postane tudi vzkipljiv in razdražljiv.

Pri tem seveda to zdravilo, antihistaminik, alergij prav čisto nič ne zdravi, le blokira njihove simptome. Pa še to le v 40 do 60 % primerov, kajti alergije povzročajo tudi druge snovi in ne le histamin. Hkrati so protialergijska zdravila znana po številnih stranskih učinkih, Tako ima Janez zdaj še glavobole, zvišan holesterol in motnje srčnega ritma. Pogosto ga stiska v prsih, nenehno se znoji, povrnile pa so se tudi prebavne težave, kajti antihistaminik mu je povzročil vnetje želodca.

Janez tudi velikokrat bruha, njegov krvni sladkor je precej povišan, ima nenormalno krvno sliko in težave z uriniranjem, zadnje čase pa opaža še, da ima motnje pri koordinaciji gibov in svojega telesa ne obvladuje več popolnoma. In tako naprej … in naprej. Pravzaprav v njegovem telesu ni več stvari, ki bi delovala normalno. Uradna medicina, v vsej svoji krasoti in veličastnosti.

Verjetno vsak od nas pozna nekaj takšnih Janezov, ki so se zelo hitro spremenili v razvaline. Psihične motnje, izpadanje las, težave z dihanjem, ustne afte, zvišanje telesne teže, nenormalnosti v EKG-ju, okvare vida, gomazenje po telesu, pordelost kože, nočne more, osebnostne spremembe, samomorilne misli … vse to je »normalno« in »sprejemljivo«, dokler »koristi prekašajo tveganje«.

Obstajajo pa še tudi taki stranski učinki, ki jih zdravnik nikoli ne vidi. Npr., žena Janeza zapusti, ker ne more več prenašati njegovih izbruhov besa in nenormalnega vedenja. Otroci so se mu odtujili, morda bo izgubil tudi službo, saj je nenehno na bolniški, ko je na delu, pa se nanj ni mogoče več zanesti. Vse zaradi nepomembne težavic s prebavo, ki bi se dala zlahka urediti s kakšnim čajem ali zeliščnim pripravkom, če bi se Janezov zdravnik (ali Janez sam) na to seveda spoznal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *