VZGOJA – PRAKTIČNI NASVETI ZA RAZVIJANJE DISCIPLINE

Kako disciplinirati vašega malčka na ljubeč način, da bi preprečili vedenjske težave? Kako preprečiti in kaznovati problematično vedenje in kako pozitivno vedenje?

Vedenjske težave je bolje preprečiti kot odpravljati

Vedenjske težave je mogoče preprečiti le z dosledno vzgojo že pri majhnih otrocih. V nasprotnem primeru začnejo otroci zelo hitro manipulirati in preizkušati meje svojih staršev. Navsezadnje je to, da otroci preizkušajo meje svojih staršev nekaj povsem normalnega in del razvoja otrok. Otroci se skozi preizkušanja mej učijo, kaj je sprejemljivo in kaj nesprejemljivo vedenje, ter prepoznavati svoje ter potrebe drugih ljudi.

Problem permisivne vzgoje, ki naredi otroka razvajenega je ravno to, da starši postanejo otrokovi prijatelji in ne vzgojitelji. Zato se čim prej sprijaznite, da ste mama ali oče, ne pa otrokov prijatelj, ki ustreže vsem njegovim željam in mu dovoli prav vse.

Pozitivna in negativna disciplina

Poslanstvo starša je, da otroka brezpogojno ljubi in vzgaja. Vzgoja otrok pa pomeni tako pozitivno disciplino (hvaljenje ob pozitivnih in dobrih dejanjih) kot negativno disciplino (opozarjanje in preprečevanje problematičnega vedenja). Pri tem pa ne pozabite, da bo otrok upošteval samo pravila tistega starša, ki skrbi zanj, ga neguje, ljubkuje itd. Zaman so poskusi discipliniranja tistih staršev, ki si z otrokom niso blizu. »Samo roka, ki boža, lahko tudi kaznuje«.

Razvijanje discipline pri majhnem otroku

Pri zelo majhnih otrocih ima rutina zelo velik pomen. Po nekaj mesecih oz. čimprej, ko dojenček spi več ponoči kot podnevi, je potrebno razviti ritual spanja. Pri tem nam je lahko v veliko pomoč predspalni ritual. Večerno umirjanje s pripovedovanjem pravljice ali večerna kopel bo dala otroku signal, da je čas za spanje. Po večkratnem ponavljanju rituala se bo avtomatsko umiril in bo brez skrbi zaspal. Z rituali se že zelo majhen otrok nauči kdaj je čas za katero stvar oz. zaporedje dogodkov.

Dveletni otrok, ki podnevi ne spi, bo spal 12-13 ur na noč. Tisti, ki potrebuje manj spanja ali ki spi podnevi kakšno urico pa le kakšno uro ali dve manj na noč. Zaradi tega moramo paziti tudi na to, da otrok podnevi ne spi predolgo in da preko dneva prejme dovolj stimulacije oz. je dovolj aktiven, da se utrudi. Rešitev je, da otroku zagotovite telesno in duševno stimulacijo: z branjem knjig, igranjem igric, sprehodom, plesom itd. Malčki, ki obiskujejo vrtec, s tem po navadi nimajo težav. Bolj pozorni morajo biti tisti starši, katerih otroci so doma.

Za vašo zasebnost in partnersko življenje je pomembno, da se otrok počiti varne in ljubljene, da lahko spi v svoji posteljici. Da ne boste v postelji še leta trije ali morda celo štirje in več, otroka ne razvadite, da spi v vaši postelji.

Če je vaš otrok dobro spočit, vendar ni tako živahen kot po navadi, preverite kdaj je nazadnje jedel. Vaš malček je lahko preprosto lačen in potrebuje energijo. V tem primeru mu pripravite zdrav obrok s sestavljenimi ogljikovimi hidrati (odsvetujem vam sladkarije, ker otroci po zaužitju le-teh postanejo hiperaktivni).

Včasih imajo majhni otroci napade besa, brcanja ter metanja po tleh. Če vaš otrok brca in se vrže na tla, ker ste mu preprečili risanje po stenah ali drugo neprimerno vedenje, samo mirno odidite vstran in mu recite, da boste prišli nazaj, ko bo prenehal s kričanjem (ali nekaj v tem smislu). Najbolj važno pri tem je, da ostanete mirni in spokojni. Tako bo vaš malček spoznal, da njegov nastop nima želenega učinka. Če vam je še tako težko poslušati malčkov jok, se zavedajte, da mu boste s potuho dolgoročno naredili več škode kot koristi, naslednjič pa boste še težje preprečili takšno vedenje.

Otroci potrebujejo meje in navodila kaj se sme in kaj se ne sme. Seveda pa morate vedno ravnati enako. Če vam bo prvič všeč in boste ponosni na malčkovo umetnostjo na steni, drugič pa vas bo ta stvar že šokirala in ga boste kregali, otrok ne bo vedel, kaj je prav in kaj narobe. Veliko staršem je npr. všeč in posrečeno, ko malček izgovori prvo kletvico, kasneje pa to postane nadležno in se jezijo na otroka. Zavedajte se, če se mu prvič smejite, otrok misli, da vam je to všeč. Mišljenje otrok je zelo enostavno, saj se najbolj na svetu trudijo za ljubezen svojih staršev.

Veliko staršev ima pri malčkih probleme z zavrnitvijo. Otroci pogosto nočejo v otroški avtosedež ali obleči pižame. Kako rešiti to težavo? Če situacija to dopušča, poskusite s humorjem in zvijačo. Če npr. vaš malček noče obleči pižame, mu recite, da boste pižamo oblekli družinskemu psu, mački ali očku/mamici. S tem “neumnim” predlogom ga boste zamotili in mu medtem oblekli pižamo. Tako boste zmagali, saj vam bo uspelo brez upiranja in brez solz obleči malčku pižamo.

Če se vaš otrok neprimerno obnaša in ne uboga, ker je utrujen, imejte v mislih, da se takrat zelo težko nadzoruje. V tem primeru ne pomaga drugega kot spanje, pa čeprav bo zaspal v joku.

Ko vaš otrok počne nekaj narobe morate ustaviti to vedenje. Če obstaja neposredna nevarnost za otroka, dvignite otroka proč ali odstranite nevaren predmet in verbalno opozorite otroka. Besede kot so »Ne!«, »Nevarno!«, »Vroče!«, so pomembne. Otrok potrebuje močan vtis, da je to obnašanje nesprejemljivo in nevarno. Če boste otroku le mirno pojasnili, naj se ne dotika pečice medtem ko se bo poskušal že dotakniti, si njegovi možgani ne bodo vtisnili v spomin, da je to zelo nevarno. Če ga hitro ne odstranite pa tudi tvegate, da se opeče.

Če otrok posluša ponoviti dejanje, ga odstranite na varen prostor. Za otroke je celo ena minuta, ko jih odstranimo iz prostora, kjer si želijo biti, zelo dolga, zato si to po navadi zapomnijo. Seveda pa mu na preprost način pojasnite, zakaj ste ga poslali vstran. Lahko rečete: »Pečica je vroča in lahko se opečeš. Nočem, da se poškoduješ, zato počakaj tukaj.

«Majhni otroci ne razumejo dolgih predavanj in pojasnjevanj. Kako jih torej opozoriti na slabo, neprimerno in celo nevarno obnašanje? Še enkrat, pomembno je da jih fizično odstranimo ter verbalno opozorimo. Otroka poskušajte zamotiti z varno dejavnostjo. Ko je situacija pod nadzorom, mu lahko še vedno pojasnite, zakaj ste tako ravnali, vendar predvsem za sebe, saj majhen otrok ne bo dojel večino vaših konceptov.

Včasih boste morali otroka disciplinirati za neprimerno vedenje kot je brcanje in grizenje. Pri tem ga pod nobenim pogojem ne brcnite ali ugriznite nazaj! Nekateri starši namreč mislijo, da bodo otroka na tak način izkustveno poučili kako je, če te nekdo ugrizne. Raje mu poglejte v oči in mu recite: »To me boli. Ni lepo, da si me ugriznil.« Otroku povejte, kako lahko na drugačen način pokaže svojo čustva, ki jih je hotel pokazati z grizenjem ali brcanjem. Ponudite mu model primernega vedenja.

Kombinacija pozitivne in negativne discipline vam bo pomagala vzgojiti pridnega in varnega otroka

Nazadnje pa ne pozabite, da ima disciplina dve strani. Mnogo starši pozabijo na pozitivno disciplino. Kadar se vaš malček ustavi, strmi v pečico in pri tem reče »As.« ali »Vroče.«, namesto da teče in se je dotakne, ga navdušeno pohvalite. Posebej mlajši otroci imajo radi navdušene pohvale in aplavz. Starejši otroci raje slišijo »Vau, ti si že tako velik. Zapomnil si si, da je pečica vroča

Vir: Spletna svetovalnica za starše,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *