ZDRAVA PREHRANA IN ŽIVLJENJSKI STIL MED NOSEČNOSTJO

Nosečnost je posebno obdobje, v katerem se je potrebno zavedati svojih in otrokovih telesnih potreb.

Koliko jesti?

Nosečnost ni izgovor, da morate več jesti. Če se zredite preko 12 kg, to lahko vpliva na velikost zarodka in nevarnejši porod.

Nosečnice, ki uživajo predelano hrano, se po navadi preveč zredijo, zlasti zato, ker jim telo sporoča, da ne zadovoljujejo njegovih potreb po hranilnih snoveh.

Fiziološki razlogi prekomernega hranjenja

Prvi razlog, zakaj ljudje preveč jemo, je pomanjkljivo telesno vsrkavanje hranilnih snovi. Veliko moških in žensk se namreč ne hrani s prevelikimi količinami hrane samo v nosečnosti, ampak praktično skoraj vsak dan. Fiziološki razlog je najti v istem viru težav: pomanjkanju hranljivih snovi, ki jih telo vsrkava skozi črevesne stene.

Če so tanke resice, skozi katere telo vsrkava hranila, zamašene, se telo ne more nasititi, ne glede na količino hrane, ki jo zaužijemo.

Resice se zlahka zamašijo z odpadnimi snovmi, ki jih telo ne more presnavljati in učinkovito uporabiti. Ker ne vsrka hranljivih snovi, sproži alarm, da ni bilo nahranjeno. Tako si kljub temu, da smo se pravkar najedli, želimo jesti še več…

Drugi razlog je uživanje nehranilnih snovi, kot so hitra in predelana hrana. Telo zahteva dodatno hrano, saj dobesedno strada … v hranilnem pomenu. Čeprav zaužijemo preveč kalorij, smo lahko podhranjeni.

Prekomerno uživanje hitre in zelo predelane hrane vodi v podhranjenost. Podhranjeno telo vpije po hrani, pa čeprav jo uživamo v velikih količinah. Telo hranilno strada. Tako tudi tisti ljudje, ki so pretežki, pravzaprav stradajo, čeprav uživajo prevelike količine hrane.

Kako nahraniti telo?

Za čiščenje črevesja in odmašitev resic moramo uživati krepke obroke hrane, ki vsebuje veliko količino vode. Jedi naj bodo polnovredne, sveže, polne hranljivih snovi, ki bodo nahranile telo. Takšna hrana nas vse ljudi, še posebej pa nosečnice, nahrani z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi, ki jih potrebujemo za nemoteno delovanje organizma.

Ko boste dlje časa uživali jedi, ki so polne hranljivih snovi, boste odstranili fiziološki razlog za prekomerno uživanje hrane.

Pomanjkanje hranljivih snovi

Potrebno je vedeti, da pomanjkanje vitaminov in mineralov ni zgolj posledica nezadostnega uživanja vitaminov in mineralov. Pomanjkanje povzročajo tudi napačno kombiniranje hrane ali preobilna hrana, ki slabo delujeta na prebavo in vsrkavanje hrane.

Slabosti

Slabosti, ki jih po navadi štejemo med bolezni, so postale normalen del nosečnosti. Slabost je naraven refleks telesa, saj zarodek ščiti pred škodljivimi snovmi v prehrani. Uživanje žive, nepredelane in hranilno polne hrane ne povzroča slabosti.

Učinki zdravil, tobaka, alkohola in ostalih škodljivih snovi na nerojenega otroka

Nekatere snovi so v nosečnosti bolj škodljive kot po navadi. Posteljica naj bi prečistila škodljive snovi, ki jih mati zaužije, in pred njimi zaščitila zarodek, ne more pa prečistiti zdravil, alkohola, tobačnih strupov, kofeina, soli, kisa, kemičnih dodatkov in konzervansov v predelani hrani.

»Varnih« zdravil, ki bi jih ženska med nosečnostjo lahko uživala, ni. Pa naj so na recept ali ne. Vsa zdravila, ki se uživajo med nosečnostjo, nosijo v sebi nevarnost prirojene okvare ali umske zaostalosti.

14 odstotkov otrok se rodi s hibo, njihovo število pa iz leta v leto narašča, zaradi onesnaženosti okolja in kemičnih snovi ter strupov v naši prehrani. Enaki razlogi so glavni krivci pri vedno pogostejših težavah z zanositvijo.

Posledica uživanja alkohola v nosečnosti je alkoholni sindrom, iznakaženost obraza in glave, ki se mu pogosto pridruži umska zaostalost. 

Cigarete povzročajo pomanjkanje kisika, prezgodnje porode in umsko zaostalost.

Škodljive snovi v kavi, čaju, gaziranih pijačah, čokoladi in številna zdravila so povezana s prirojenimi okvarami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *